H Βακτηριακή μάρανση είναι μια ασθένεια κολοκυνθοειδών που προκαλείται από το παθογόνο Erwinia tracheiphila , ένα αρνητικό βακτήριο. Αγγούρι και πεπόνι είναι τα πιο ευαίσθητα αλλά και οι κολοκύθες μπορούν επίσης να μολυνθούν. Το πρώτο σημάδι της μόλυνσης, η οποία εμφανίζεται περίπου πέντε ημέρες μετά την απόκτησή του, είναι ο μαρασμός των μεμονωμένων φύλλων σε ένα μόνο στέλεχος. Ωστόσο, η ασθένεια θα εξαπλωθεί σύντομα κάτω από το δρομέα και στη συνέχεια να μολύνει ολόκληρο το φυτό, με αποτέλεσμα να μαραθεί και να πεθάνει.